Kayıt dışıyla mücadelede başarılı adımlar attıklarını ve iyi bir noktada olduklarını belirten Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Ökten, bu konudaki çalışma ve denetimlerinin devam ettiğini söyledi.
Batman’da kayıt dışı istihdamı azaltmak için çalışmalara devam ettiklerini söyleyen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Alaattin Ökten, kayıt dışı istihdamla mücadelede atılan adımları ve planları gazetemize anlattı.
Kayıt dışı istihdamın azaltılması ve işçi haklarının korunması konusunda yaptıkları çalışmalara değinen Ökten, “Şu anda Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri kayıt dışı ekonomidir. Sosyal güvenlik reformunun hayata geçmesiyle birlikte atılan önemli adımlardan bir tanesi de kayıtlı istihdamın özendirilmesi ve bu bilincin artırılmasına yönelik çalışmaların önem kazanmasıdır. Cezanın yerini teşvikin, denetimin yerini rehberliğin aldığı bir anlayışla kayıtlı istihdamı hayata geçirmeye çalıştık ve bu bilinçlendirme, farkındalık, etkinlik, rehberlik ve denetim faaliyetlerine öncelik verdik.” ifadelerini kullandı.
Kayıt dışı istihdamın yol açtığı zararlara değinen Ökten, “Kayıt dışı istihdamın genişlemesi bir taraftan çalışanların güvencesiz kalmasına yol açarken diğer taraftan da kayıtlı istihdamın aleyhinde haksız rekabete yol açmaktadır. Hafta kapsamında kayıt dışı istihdamla mücadele konusunda çalışmalarımıza değinerek toplumun tüm kesimlerini sigortalı çalışmayı desteklemesi konusunda farkındalık oluşturduk. Kurum olarak verdiğimiz hizmetlerin iyileştirilmesi ve prim teşviki uygulamaları, veri paylaşma, çapraz denetimler, bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yenilikçi uygulamalarımız ve tabii ki kayıt dışı istihdamın yoğun olduğu alanlarda hayata geçirdiğimiz projeler kayıt dışı istihdamın düşürülmesine önemli katkılar sunmaktadır.” şeklinde konuştu.
Denetimler için 3 ekip kurduklarını söyleyen Ökten şu ifadeleri kullandı: “Bu sebeple şu anda 3 tane ekip oluşturduk. Şu anda iki grup her gün sahaya iniyoruz. Küçük ve büyük esnaflarımızı bizler de dahil olmak üzere, fırsat buldukça geziyoruz, ziyaret ediyoruz, rehberlik ediyoruz. Bu rehberlik çalışmalarımızda kayıt dışı çalışmanın kişiye ve işverene zararlarını, sigortasız çalışanların zararlarını anlatıyoruz. Bir rehberlik broşürü hazırladık. İlgili esnaflarımıza, işverenlerimize veriyoruz ve bu faaliyetlerimiz devam ediyor. Aynı zamanda üçüncü grup da şüpheli görünen sahte iş yerleri ile ilgili mücadeleyi yürütüyor. Bununla da ilgili yapılan çapraz sorgularla, denetimlerle biz bunları tespit ediyoruz. Bunlarla ilgili de işlem yapıyoruz. Yani hem rehberlik hem denetim yapıyoruz.”
Çabaları sonucu kayıt dışılıkta ciddi azalma olduğunu belirten Ökten, “Burada devlet şu anda 52 il ve 2 ilçeye teşvik veriyor. Niye veriyor? Diyor ki git, vatandaşlarımızdan aldığımız vergilerle bu illerde istihdam oluştur. Bunu da iyi niyetli olmayan, suistimal eden bazı kesimler var maalesef. Her alanda kayıt dışı çıkıyor ama yaptığımız çalışmalar içerisinde gittikçe azalma var. Burada işçinin hakları çok önemli. Çünkü işçiyi sigortalı göstermediği zaman ne oluyor? Primi yatırılmadığı için emeklilik haklarından, iş göremezlik haklarından, bütün alanlarda SGK’nın vereceği bütün desteklerden mahrum kalıyor” dedi. MEHMET TAHİR AKGÜL
GÜNDEM
04 Kasım 2024GÜNDEM
04 Kasım 2024EKONOMİ
04 Kasım 2024GÜNDEM
04 Kasım 2024GÜNDEM
04 Kasım 2024GÜNDEM
04 Kasım 2024GÜNDEM
04 Kasım 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.