Buğday fiyatlarının çiftçilerde hayal kırıklığına yol açtığını belirten Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, fiyatların makul seviyeye getirilip çiftçinin her açıdan desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Buğday alım fiyatlarının, TMO tarafından geçtiğimiz hafta açıklandığını hatırlatan Ramanlı, “Buğday fiyatlarının buğday üreticisi için tam bir hayal kırıklığı olduğunu söyleyebilirim. Çünkü üreticiden ve bu işle iştigal eden bütün kesimlerden gelen ortak tepki bu rakamların yetersiz olduğu buğdaya ton başına 9 bin 250 TL fiyat biçildi. Prim desteğiyle beraber ki o bin 750 TL ton başına ancak 11 bin lirayı buluyor. Üretim maliyetleri göz önüne alındığında çiftçinin bir sonraki sene üretime devam edebilmesi açısından çiftçinin muhakkak suretle desteklenmesi gerekiyor. Enflasyonun yüzde 75’leri bulduğu bir ortamda çok düşük fiyat artışlarının çiftçiye reva görülmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Elbette ki enflasyonu düşürmemiz gerekiyor. Elbette ki gıda fiyatlarındaki artışı frenlemek gerekiyor. Ama bunu çiftçinin omuzlarına yüklemek yanlıştır.” ifadelerini kullandı.
“TRAKTÖR GİBİ EKİPMANLARIN DA İHTİYAÇ DUYDUĞU AKARYAKITTAN ÖTV ALINMAMALI”
Çiftçiye verilen desteğin yetersiz olduğunu ifade eden Ramanlı, “Mazotla ilgili desteklemeler var. Mazot desteği var ama çiftçiden alınan ÖTV’nin toplam miktarı çiftçiye sunulan desteklenen miktarından daha fazla. Öteden beri ifade ettiğimiz şey şudur; tarımsal faaliyetlerde kullanılan makine ekipman ekipmanlar için gerekli olan akaryakıttan ÖTV alınmasın. Nasıl ki deniz araçlarında kullanılan akaryakıt için ÖTV alınmıyorsa tarımsal faaliyetlerde kullanılan traktör gibi ekipmanların da ihtiyaç duyduğu akaryakıttan ÖTV alınmamalı yani maliyetler aşağıya çekilmeli çiftçi maliyet itibariyle desteklenmelidir.” şeklinde belirtti.
“ÇİFTÇİNİN SATMIŞ OLDUĞU HUBUBATIN BEDELİ KISA SÜRE İÇERİSİNDE HESAPLARINA YATIRILMALI”
Ramanlı, “Toprak mahsulleri ofisinin yaptığı alımlarda vatandaşın ve çiftçinin sıklıkla şikayet ettiği 2022 yılında çiftçinin toprak mahsulleri ofisine ödemiş ve teslim etmiş olduğu satmış olduğu hububatı 2022 yılında bir hafta sonra ödemesini alabiliyorken, geçen sene bu bir aylık bir vade uzatıldı. Bu sene bu vade 45 gün olarak ilan edildi. Yani çiftçi buğdayını bugün bile teslim etsen 45 gün sonra ödemesini alacak. Borçlu olan çok sayıda çiftçimiz var. Borçlarını özellikle ekip biçme faaliyetleri sebebiyle borçlanan çiftçinin borcunu bir an önce ödemek gibi bir mükellefiyeti var. Çiftçinin borcunu zamanında ödeyebilmesi için de bu vadelerin değil, 45 gün değil bir ay bir hafta dahi ötelenmesi gerekiyor. Çiftçinin satmış olduğu hububatın bedelinin kısa süre içerisinde çiftçilerin hesabına yatırılması önem arz ediyor.” dedi.
“HER VESİLEYLE ÇİFTÇİNİN DESTEKLENMESİ GEREKİYOR”
Prim desteğiyle ilgili Ramanlı, şu ifadelere yer verdi: “Geçen sene de prim desteği uygulanmıştı ama o prim desteği ilan edildiği tarihte ödenmemiştir. Sene başında ödenmişti. Görünen tablo o ki bu prim desteği de muhtemelen 2025’in ilk aylarında ve belki de biraz daha sarkacak şekilde daha geç bir tarihte ödenecek. Enflasyonun bu kadar yüksek olduğu bir dönemde bugün belirlenen miktarın 6-7 ay sonra bugünkü alım gücüne göre değerinin yarısına kadar düşeceğini tahmin etmek hiç de zor değil. Her vesileyle çiftçinin desteklenmesi gerekiyor. Çiftçinin üretime ve ürettiğine pişman edilmemesi gerekiyor. Bu konuda bir önemli husus da ÇKS kayıtlarındaki sıkıntılar. Hukuki ve fiili imkânsızlık sebebiyle pek çok çiftçi ürettiği halde ürettiğini, çiftçi kayıt sistemine kendisi kayıt getiremediği için malını ve ekini toprak mahsulleri ofisine satamıyor ve tüccarın insafına terk ediliyor. Bu hususlara gerekli düzenlemelerin bir an önce yapılması gerektiğini buradan tekrar hatırlatmak istiyorum.” MEHMET TAHİR AKGÜL
GÜNDEM
30 Nisan 2025GÜNDEM
30 Nisan 2025EKONOMİ
30 Nisan 2025GÜNDEM
30 Nisan 2025GÜNDEM
30 Nisan 2025GÜNDEM
30 Nisan 2025GÜNDEM
30 Nisan 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.