TBMM’de görüşülen 17 maddelik Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin 7 maddesinin kabul edilmesinin ardından Batman Belediyesi yaptığı açıklamayla bu yasaya uymayacaklarını, yasayı uygulamayacaklarını belirtti.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, 17 maddelik “Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ni görüşmeye devam ediyor. Toplantılarda sokak hayvanları yasasının 7 maddesi kabul edildi.
Batman Belediyesi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda “Katliam Yasasını İstemiyoruz! Belediye olarak hiçbir canlının yaşam hakkına kastetmeyeceğiz! Em Qanûna Komkujıya Ajalan Naxwazın! Em ê wekî şaredarî qesta tunekirina mafê jiyana tu giyanewerî nekin.” denilerek sokak hayvanlarının barınaklara alınması kanununu uygulamayacaklarını belirttiler.
Batman’da her geçen gün sayıları artan sokak köpeklerine müdahale etmeyeceklerini, şehir içinde sahipsiz sokak köpeklerini toplamayacaklarını belirten belediyenin bu tavrı halktan tepki gördü.
Batman’da birçok yerde saldırgan sokak köpekleri korkusundan yoldan geçemediklerini, çocuklarını dışarı çıkartamadıklarını belirten vatandaşlar belediyenin insan hayatı yerine sokak köpeklerinin rahatını düşünen bu tavrına anlam veremediklerini belirtti.
Mecliste görüşülen Hayvanları Koruma Kanunu’nda Yeni düzenlemelere göre Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla iş birliği içerisinde, sahipsiz hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakılmaları için hayvan bakımevleri kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlayacak, eğitim çalışmaları yapacak.
Hayvan bakımevlerine alınan hayvanlardan rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan köpeği bakımevi dışında bir yere bırakmak” fiilleri yasak kapsamına alınacak.
Düzenlemeyle başta yerel yönetimler olmak üzere diğer ilgili kurum ve kuruluşlara yapılacak desteğin kapsamı genişletilecek.
Hayvanları korumaya yönelik hükümlere aykırı hareket eden veya sahiplendiği hayvanların bakımını ciddi şekilde ihmal eden ya da onlara ağrı, acı veya zarar veren kişilerin denetimle yetkili merci tarafından hayvan bulundurması yasak olacak ve hayvanlarına el konulacak. Söz konusu hayvanlardan sahiplendirilme niteliği olanlar sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevinde barındırılacak.
Söz konusu belediyeler 31 Aralık 2028’e kadar belirtilen hayvan bakımevlerini kurmakla ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmekle yükümlü olacak. MEHMET TAHİR AKGÜL
GÜNDEM
17 Ocak 2025GÜNDEM
17 Ocak 2025EKONOMİ
17 Ocak 2025GÜNDEM
17 Ocak 2025GÜNDEM
17 Ocak 2025GÜNDEM
17 Ocak 2025GÜNDEM
17 Ocak 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.