Durmuş’tan “Tatil Günlerinde Okuyun” Tavsiyesi

Durmuş’tan “Tatil Günlerinde Okuyun” Tavsiyesi

ABONE OL
Temmuz 28, 2024 18:38
Durmuş’tan “Tatil Günlerinde Okuyun” Tavsiyesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Yazarlar Birliği Batman Şube Başkanı Prof. Şemsettin Durmuş, gençleri bu tatil günlerinde okuyarak hayatlarını anlamlandırmaya çağırdı.

Gazetemiz aracılığıyla gençlere seslenen Durmuş, “Sevgili gençler, zaman en büyük sermayedir. Sermayemizi çok iyi kullanmak durumundayız. Çok yönlü okumak. Bu zaman zarfında kendimizi yetiştirmek, geliştirmek, geleceğimizi inşa etmek son derece önemlidir. Zira bu yaz aylarında özellikle kitap okumak, kitapla hayatımızı anlamlandırmak son derece önemlidir. Okumak bilgi edimin en geçerli yöntemidir. Bizler ilk emri oku olan bir medeniyetin çocuklarıyız.” ifadelerini kullandı.

Durmuş açıklamasının devamında, “Okumak sadece kitapla sınırlı değildir. Olayları, olguları, eşyayı, nesneyi, evreni ve kendimizi de okumalıyız.  Okurken doğru bakış açısıyla okumak gerekir. Yamuk okuyanlar doğruyu anlayamazlar. Yamuk bakanlar doğruyu göremezler. Çok değişkenli fonksiyonlarla okumak, çok yönlü bir bakış açısıyla okumak, derinliğine ve genişliğine okumak, zihin dünyamızın gelişimine katkı yaptığı gibi soran, soruşturan, sorgulayan, analiz eden, kritik eden, analitik düşünen, tarihin kurucu öznesi olabilecek şahsiyetlerin yetişmesine de zemin hazırlar.” dedi.

Okumanın çok yönlü olduğunu vurgulayan Durmuş, “Çok değişkenli fonksiyonlarla okumak demek ne demektir? Bu şu demektir. Gözle okumak, kulakla okumak ve zihinle okumak demektir.  Gözle okurken bakışımızı bakmak istediğimiz nesneye yoğunlaştırmalı ve bütünü görebilmeliyiz. Parçacı yaklaşmamalıyız. Hakikat parçalanamaz bir bütündür. Parçalanan hakikat, hakikat değildir. Parça bütünü temsil edemez ancak kendi temsil edebilir. Hakikati bütün olarak görebilmek çok boyutlu bir bakış açısı ile mümkündür.” ifadelerini kullandı.

Durmuş, “İkinci olarak kulaklı okumak. Kulaklı okumak dinlemek demektir. Gözlerimiz ve kulaklarımız muhatabımızın sözlerini buyur eden kapılar gibidir. Kapıları açık tutmak durumundayız. Dinlemek anlamanın, algılamanın ve kavramanın en iyi yoludur. Dinlerken omuzlarımızla dinlememeliyiz. Muhatabımızın tüm söylediklerini can kulağıyla dinlemeliyiz. Söylenenleri sorgulamadan ve analiz etmeden itiraz etmemeliyiz. İtiraz ederken de büyük bir nezaket ve saygı çerçevesinde davranmalı ve karşı tarafı incitmemeye azami derecede dikkat etmek durumundayız.” dedi.

Durmuş sözlerinin devamında, “Kulakla okumak ne demektir? Kulakla okumak, yani dinlerken bir not defterimiz olmalı. Önemli bulduğumuz noktaları not almalıyız. Şairin dediği gibi, kalem altın, kelam inci, hemen derc eyle, derc eyle, teraziye koyup satma, yeri geldikçe harç eyle. Zihinle okumak, tasavvur etmektir, düşünmektir. Zihinle okuduklarımızı gönül sarnıcında tefekkür dünyamızı öylece zenginleştirmek durumundayız.” ifadelerini kullandı.

Durmuş, “Başta insan olmak üzere varlık dünyamızın tüm ögeleri karmaşıktır. Bu karmaşıklık yapı, hakikati basit değişiklik fonksiyonlarla anlama, kavramak mümkün değildir. Hayat çok değişiklik fonksiyonlarla doludur. O bakımdan gençler özellikle soran, sorgulayan, araştıran ve analiz eden şahsiyetleri yetişmesinde en önemli katkı kitap okumaktır. Kitap bizi olgunlaştırır.” dedi. MEHMET MİKYAS

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.