Ramazan ayı geldi ve birçok anne adayı oruç tutmak ile ilgili kafası karışık. Anne adaylarının oruç tutmak ile ilgili kafalarındaki soru işaretlerini Kadın Hastalıkları ve doğum uzmanı Op. Dr. Sezer Gül’e sorduk. İşte Op. Dr. Gül’ün hamilelikte oruç tutmak hakkında önerileri.
Gebelikte oruç tutmak konusunda bu süreçte birçok soru aldıklarını ifade eden Kadın Hastalıkları ve doğum uzmanı Op. Dr. Sezer Gül, “Ramazan ayının gelmesiyle bu süreçte hastalarımızın en sık sorduğu soru, ‘hocam oruç tutarsam bebeğim zarar görür mü?’ şeklinde oluyor. Ben bu konuda hastalarıma hep şunu söylüyorum: Bugüne kadar oruç tutan gebelerle ilgili birçok bilimsel çalışma var ve bu çalışmaların sonucuna genel olarak baktığımızda hamilelerin oruç tutmasının erken doğuma veya bebekte gelişme geriliğine sebep olmadığı gösterilmiştir.” dedi.
Gebelikte Oruç Tutmak: Riskler ve Öneriler: Her Gebe Oruç Tutabilir mi?
Her konuda olduğu gibi bu konuda da İslam dinin insan hayatını kolaylaştırıcı yönünün göz ardı edilmemesi gerektiğini hatırlatan Gül, “Dinimiz hoşgörü dini olduğu için gebelerin oruç ile ilgili yükümlülükleri yumuşatılmıştır. Bir anne adayında bazı rahatsızlıklar varsa ve bu rahatsızlık onları zorlarsa, oruç tutmamalarında bir sakınca yoktur.” dedi.
Op. Dr. Gül bu rahatsızlıkları şu şekilde özetliyor:
Kalp hastalığı, tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı veya guatr gibi ek hastalıklar, önceki gebeliklerde tekrarlayan düşükler, erken doğumlar, bebeğin suyunun az olması, erken doğum riski, düşük yapma riski, ikiz gebelik, üçüz gebelik gibi çoğul gebelikler, gebeliğin ilk 3 ayında aşırı bulantı ve kusma.”
Oruç Tutarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Oruç tutan hamile bayanların dikkat etmesi gereken hususları da açıklayan Op. Dr. Gül, “Hamilelerin oruç tutmasının erken doğuma veya bebekte gelişme geriliğine sebep olmadığı gösterilmiştir. Ancak bu durumdaki bayanların sağlıklarına normalden daha çok dikkat etmesi gerekir. Eğer oruç tutmaya karar verirseniz, şunlara dikkat etmelisiniz: Oruç tutarken zorlanmamalı, aşırı halsizlik, baygınlık hissi, baş ağrısı ve sancı gibi şikayetleriniz olmamalıdır. Oruç tutmadan önce doktorunuza danışmalısınız. İftar ile sahur arasındaki süreçte mutlaka bir ara öğün yapmalısınız ve iftardan sahura kadar en az 2,5-3 litre su tüketmelisiniz. Sahurda yumurta, peynir, süt gibi protein ağırlıklı beslenmelisiniz. Ara öğünlerde meyve, yeşil yapraklı sebze veya yoğurt ve kuru baklagiller tüketmelisiniz. İftardan 1-2 saat sonra 20-30 dakika yürüyüş yapmalısınız ve sahurdan sonra hemen uyumamalısınız. Doktorunuza daha sık kontrole gitmelisiniz.” MEHMET TAHİR AKGÜL
GÜNDEM
07 Aralık 2024GÜNDEM
07 Aralık 2024EKONOMİ
07 Aralık 2024GÜNDEM
07 Aralık 2024GÜNDEM
07 Aralık 2024GÜNDEM
07 Aralık 2024GÜNDEM
07 Aralık 2024