Batman halkını uyaran DSİ yetkilileri, sulama kanallarına girmenin çok tehlikeli olduğunu belirterek, sulama kanallarına girenlerin bir daha çıkamadığını söyledi.
DSİ yetkilileri Batman’da yaz aylarının gelmesi ve sıcaklıkların artmasıyla su kanalları ve barajlarda boğulma vakalarının olmaması için çalışmalarını arttıracağını belirttiler.
İlimizi çevreleyen Batman çayı, akarsu, sulama kanalları ve barajlar sıcaklardan bunalan vatandaşların en tehlikeli seçimleri arasında yer alıyor.
Yüzme bilenlerin ve yüzme bilmeyenlerin serinlemek için girdikleri sular maalesef birçok defa ölümlerine yol açıyor.
Batman’da çay ve akarsular üzerine kurulan barajlar, su yataklarını değişmesine ve serinlemek için giren vatandaşların birden derinleşen kısımlarda kaybolmasına neden oluyor.
DSİ yetkilileri sulama kanallarına deneme amaçlı su bırakıldığını söyleyerek, “Bildiğiniz gibi yaz sezonu başladı. Çiftçilerimizin de artık sulama sezonu. Özelikle ilk başta buğdaya daha sonra mısıra olmak üzere sulama sezonumuz başlamıştır. Buradan bizim Batman barajından sağ ve sol sahil olmak üzere 2 tane sulama kanalı çıkmaktadır. Sol sahil sulama kanalları direk Batman ilgilendiriyor. Dolayısıyla. Sulama kanalımıza ilk deneme suyumuzu verdik. Birkaç gün içinde suyu kanala tekrar vermeyi düşünüyoruz.”
Boğulma vakalarının önlemek ve vatandaşları bilgilendirmek için çalışmalarını her geçen yıl arttırdıklarını belirten DSİ yetkilileri, “Her yıl olduğu gibi kanallarda su sıkıntısı olmayacak. Barajda bu sene bol bol yağış aldığı için baraj da herhangi bir sıkıntı yok. Tabi sulama sezonunun başlamasıyla birlikte bizim ikinci bir problemimiz başlıyor. Boğulmalar. Bu konuda geçen sene çok sayıda çalışma yaptık. Bunlar arasında en önemlilerini sayarsak Batman Barajı, Batman Çayı, Batman Sağ Sahil ve Sol Sahil sulama yanından geçtiği bütün köyler arkadaşlarımızı gönderdik. Sağlık ocağı, okul, taziye evi ve camilere ilanlar astık. Okullarda arkadaşlarımız gittiğinde öğrencilere konuyla ilgili eğitim verirdik ve camilerden mümkünse anons yaptırdık.” dedi.
Bilgilendir çalışmalarının semeresini uzun yıllar süreceğini aktaran yetkililer, “Yaptığımız bu tür çalışmalar bir anda semeresini verecek çalışmalar değil. Bu bilinçlendirme çalışmasıdır. Bilinçlendirme 10 yıl, 15 yıl sürer. Fiziksel kanunun öngördüğü fiziksel tedbirler var. Özellikle kanal, baraj ve dere yatağında yoldan oraya ulaşımı sağlayan noktalara olmak şartıyla, kanunun öngördüğü kısımlara tel çit çekiyoruz. Bunlar fiziksel tedbirlerdir ama fiziksel tedbirler yeterli olmadığını görüyoruz. Çünkü bazen fiziksel tedbirin olduğu yerde de suya giriyorlar. Oraya tel yapmışız aynı zamanda suya girmesi yasaktır yazı yazmışsın tam orada suya giriyorlar. Demek ki buradaki asıl caydırıcı şey o değildir. Asıl caydırıcı olan bunun girmemesi gerektiğini bilmesidir. Birisi suya girmemesi gerektiğini bilecek.” ifadelerini kullandı.
DSİ yetkilileri sulama kanallarının ise yüzmek için en tehlikeli yer olduğunu belirterek, “Bizim sulama kanallarımız özellikle bunu söylüyoruz. Sulama kanalları sulama içindir, yüzmek için değildir. Çok tehlikelidir. Sulama kanalına girebilirsin ama çıkamazsın. Sulama kanalı yüzme için yapılmadı. Fiziksel olarak girdikten sonra çıkmanızı sağlayabilecek yardımcı bir ekipman yok. Çünkü kanalın yan yüzeyleri eğimlidir ve onun üzerine görünmeyen çok ince bir mil geliyor. Çamur gibi kaygan bir zemin oluşturuyor. Bizim zaten tanıtıcı videolar da görülüyor. Yüzmeyi çok iyi bilen bir çocuk kanala girmiş, çıkmaya çalışıyor ama çıkamıyor. Boğulma olayı günlerce, saatlerce süren bir şey değildir, bir andır. Haberin olmadan 3 saniye ağzına su girerse gidiyorsun.” dedi. MEHMET MİKYAS
GÜNDEM
23 Mart 2025GÜNDEM
23 Mart 2025EKONOMİ
23 Mart 2025GÜNDEM
23 Mart 2025GÜNDEM
23 Mart 2025GÜNDEM
23 Mart 2025GÜNDEM
23 Mart 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.